Заклади громадського харчування відрізняються від звичайного житлового приміщення або офісу, тому при виборі меблів використовуються такі критерії, як зносостійкість, довговічність, відповідність санітарно-гігієнічним вимогам, простота догляду. Меблі в заклади громадського харчування підбирається і за загальними критеріями — це розмір, вага, зовнішній вигляд, матеріал виготовлення, виробник, наявність гарантій. Як же не помилитися у виборі?
Якщо для будинку можна підібрати будь-які вподобані меблі, то в престижному ресторані вона повинна відповідати останнім актуальним тенденціям в оформленні інтер'єру або бути чимось особливим, привертати увагу. Важливо й те, щоб вона була комфортною для відвідувача. У закладах громадського харчування незамінне і професійне обладнання — сервіровані візки, кухонні серванти і тумби, обробні столи. Варто розглянути основні нюанси, від яких буде залежати вибір.
Меблі для кафе — поради щодо вибору
Кафе - це частіше закладу, в яких клієнти обслуговуються швидко, демократично. Інтер'єр потрібен ефектний, і разом з тим, простий, лаконічний. Відвідувач повинен швидше поїсти і звільнити місце для нових клієнтів. Тому в кафе рідко використовується м'які меблі, або ж дивани встановлюються уздовж стін. Габаритне м'яке крісло для кафе рідко використовується. Формуються загальні зони, в яких відвідувачі не можуть усамітнитися для тривалого спілкування. Меблі підбирається максимально ергономічна, щоб вийшло більше посадкових місць. Стільці з високими спинками можуть захаращувати простір.
Меблі для кафе повинні бути наділені такими якостями:
-
зносостійкість – в кафе висока прохідність;
-
невелика вага – легкий стілець або стіл простіше пересунути, він не займає багато місця і забезпечує простоту прибирання;
-
висока міцність – це важливо не тільки для стільця або столу в зоні обслуговування, але і на кухні;
-
відповідність санітарно-гігієнічним вимогам – на кухні найчастіше використовується меблі з нержавійки (обробні столи, шафи);
-
комфорт для клієнта.
Вибір меблів для кожного конкретного кафе залежить від його загальної концепції, статусу цього місця. Дизайнери нерідко оформляють кафе в самих незвичайних стилях, адже це бізнес, і потрібно залучати відвідувача в приміщення чимось незвичайним.
Меблі в кафе іноді стає справжньою родзинкою для відвідувача.
Меблі для ресторану - поради щодо вибору
Ресторан - це зазвичай статусне і престижний заклад, тому оформлення інтер'єру для нього продумується заздалегідь, ще на етапі розробки дизайнерського проєкту. Нерідко інтер'єр прикрашають ексклюзивними дизайнерськими предметами інтер'єру, в тому числі меблями.
Столи і стільці, крісла, дивани в зоні обслуговування повинні бути максимально комфортними для клієнта. Тому найчастіше підбирається м'які меблі — дивани та крісла. Варто враховувати і необхідну кількість посадкових місць, оптимально підбираючи розміри.
Меблі для престижних закладів найчастіше виготовляють на замовлення, вони повинні бути:
-
ефектною;
-
актуальною в модних тенденціях (враховується виробник, його популярність);
-
зручним і комфортним;
-
довговічною, надійною.
Єдність стилю — відповідність загальному інтер'єру.
Враховується стиль інтер'єру — якщо це хай-тек, то доречними будуть хромовані елементи, моделі зі сталі та скла. Класичний інтер'єр ресторану передбачає використання масивних столів і стільців з натурального дерева, іноді цінних порід. В якості оббивки застосовується велюр, шкіра, оксамит. Вибір залежить і від колірного оформлення. Столи і стільці за кольором не повинні зливатися із загальною обробкою, але при цьому гармонійно вписуватися в інтер'єр.
Форма меблів для ресторану
Форма меблів в ресторані може створювати особливу атмосферу. Овальні та круглі столи, стільці з плавними лініями сприяють створенню заспокійливою атмосфери. Столи і стільці з гострими кутами створюють демократичну обстановку, але дозволяють ефективно заощаджувати простір.
Габарити
Меблі для ресторану більші і важчі, ніж ті, що використовуються в кафе. Вони займають більше місця, але і забезпечують комфорт.
Меблі для бару - поради щодо вибору
У барі присутня барна стійка, вона є найчастіше основним елементом. Ретельно продумується її оформлення та зручність. У зоні бару нерідко вбудовується різне обладнання, розваги, наприклад, караоке. Музичний бар більш привабливий для відвідувачів.
Для зручності відвідувачів важливо правильно скомпонувати висоту барной стійки і стільців. Класична барна стійка має найчастіше висоту 110-120 сантиметрів. Стільниця повинна розташуватися на висоті більше 30 сантиметрів від сидіння. Використовуються обертові стільці, з регульованим по висоті сидінням, упорами для ніг. Можна підібрати барні стільці з підлокітниками, спинками. Стільці біля барної стійки повинні бути якісними і надійними, адже від цього залежить безпека відвідувачів, а за неї відповідає власник бару.
У приміщенні бару можуть перебувати різні зони — оформлення звичайними стільцями або кріслами і столами.
Нерідко в зоні бару відбуваються різні шоу, танцюється стриптиз, що варто враховувати при виборі меблів (міцність, надійність, довговічність). Барна стійка може оформлятися за допомогою різних світлових ефектів, підсвічування. Важливо, щоб світло було м'який, і навіть приглушений, це краще налаштовує на розслаблюючу атмосферу.
Єдині рекомендації
На що ще варто звернути увагу при виборі меблів для закладу громадського харчування?
-
гігієнічність;
-
стійкість;
</li> -
екологічна безпека — наявність сертифікатів виробника;
-
надання гарантій виробником;
-
необхідність і вартість збірки;
-
надання всієї необхідної документації, форма оплати;
-
ціна доставки.
Меблі в залі кафе чи ресторану потрібно буде часто мити, видаляти складні плями. Тому матеріали виготовлення повинні бути стійкими до впливу абразивів, засобів для чищення. М'які меблі ресторанів періодично проходить хімчистку. Як каркас використовується метал, натуральне дерево, а оббивка може бути текстильної або шкіряної. Якщо ж підбирається меблі для кухні, то віддають перевагу виробам з нержавіючої сталі, вони легко миються, не бояться абразивів, не вступають в реакцію з продуктами, відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.
Популярність закладу громадського харчування іноді безпосередньо залежить від меблів, тому її підбирають з особливою ретельністю.